(Meten is weten: verstoort de colibacterie de groei van uw pasgespeende biggen of niet?)


Doe de speendiarree sneltest

U gaat voluit voor gezonde biggen, die gezond de speenfase doorkomen en hard groeien. De colibacterie gooit daarbij vaak roet in het eten!  
Ook op uw bedrijf?

Tot voor kort duurde het wel 2 weken voor de labo-uitslag van het onderzoek van mestmonsters op de colibacterie bekend was. Nu kan de test op uw bedrijf zelf worden uitgevoerd. En na een kwartier weet u het resultaat al.

De colibacterie veroorzaakt speendiarree

De infectieuze oorzaak van speendiarree is de bacterie Escherichia coli. Met zijn aanhechtingsfactoren F4 en F18 hecht deze bacterie zich vast aan de darmvlokken en begint darmtoxines te produceren. Deze toxische stoffen trekken vocht naar de darmholte, en dat leidt tot speendiarree.

De sneltest geeft binnen 15 minuten uitsluitsel

De nieuwe sneltest voor pasgespeende biggen wordt op het bedrijf uitgevoerd. Het resultaat wordt na een kwartier afgelezen. Vijf mestmonsters van verdachte, niet met antibiotica behandelde biggen worden onderzocht op de aanwezigheid van de F4 en/of F18 aanhechtingsfactoren van de colibacterie. Is minstens 1 monster positief, dan moeten duurzame maatregelen tegen speendiarree zich richten op het beletten dat de colibacterie de darmvlokken aantast.

Interesse? De sneltest wordt door Elanco gratis aan dierenartsen verstrekt.

Bronnen

Vangroenweghe F. et al. (2016) Diagnostic options for Escherichia coli associated with post-weaning diarrhoea: when to use what test? Poster Congress of the European Association of Veterinary Laboratory Diagnosticians, Prague, TsjechiëElanco en het schuine balklogo logo zijn handelsmerken van Elanco of haar filialen. © 2021 Elanco.

EM-BE-21-0067